Vaude márkaleírás

Vaude márkaleírás

 

Nomád Sport outdoor webáruház Vaude termékek a Nomád Sportban Nomád Sport outdoor webáruház Vaude weboldal

 


Cégbemutató

A Vaude márka már rég nem ismeretlen a magyar túrázók, mászók és kerékpározók körében. A német cég 1974-ben alakult.
A Vaude (ejtsd ’faudé’) név nem meglepő módon és jó német szokás szerint egy szellemes mozaikszó; így ejtik az alapító, Albrecht von Dewitz nevében szereplő ‘V’ és a ‘D’ betűket. Bár a cég neve játékos, maga a vállalat igencsak komoly, hiszen világszerte 1300-nál is több embert alkalmaz. A céget jelenleg Albert lánya, Antje von Dewitz vezeti – és büszkék is rá, hogy 100 százalékban családi vállalkozásról van szó. Maga a központ és az eredeti „gyár” a Bodeni-tó közelében, egy Tettnang nevű helységben található. A „gyár” szó azért került idézőjelbe, mert egy kicsit túlzó. Tettnangban ugyanis már csak a vízálló és kiegészítő kerékpárostáskákat gyártja a drága német munkáskéz, a többi, megszámlálhatatlan Vaude-termék és ruházat készítése fokozatosan Kínába került át. A főhadiszálláson (nevezzük inkább így) található a hatalmas, korszerű raktár, és itt zajlik a Vaude által használt alapanyagok szigorú tesztelése is.
Hátizsák, hálózsák, ruházat, kötél, gázfőző... Termékeiket felsorolni képtelenség lenne; szinte bármilyen outdoor tevékenységekhez komplett megoldásokat kínál a cég, legyen szó túrázásról, sziklamászásról vagy akár expedíciózásról.  

 

Tények és Számok

 

 • Ügyvezető igazgató: Antje von Dewitz
 • A cég 100 %-os családi tulajdonban működő vállalkozás.
 • Németországban 540 munkavállalót foglalkoztat (beleértve a VAUDE Csoporthoz tartozó EDELRID Sportot) és 1500 munkavállalót foglalkoztat világszerte.
 • Saját gyártóüzemekkel rendelkezik Németországban, Kínában, és Vietnámba.
 • A VAUDE a hegyi-, túra- és kerékpársport eszközeinek egyik legnagyobb gyártója Európában és ezzel az egyik legnagyobb terjesztője az eszközeihez kapcsolódó egészséges életstílusnak.
 • A kiterjedt forgalmazásnak köszönhetően a VAUDE termékek a világ minden táján elérhetőek.

 


A cég székhelye


A cég központi székhelye a festői szépségű Boden-tó és az Alpok látványával övezett Obereisenbachban található.
 

Mérföldkövek


1974 Albrecht von Dewitz alapít egy hegyi sporteszközökkel foglalkozó céget, ami leginkább hátizsákokat és köteleket forgalmaz.

1980 Kiépül a jelenlegi termelési szerkezet a vállalat székhelyén Tettnangban.

1991 A VAUDE vásárol egy önálló üzemet a Kínában található Huadeban, és ott kezdi el előállítani a termékválasztékának nagy részét

1994 Útjára indul az ökológiai megközelítésű újrahasznosítási hálózat az Ecolog.

2001 Kezdetét veszi az együttműködés a környezetbarát textilszabvánnyal a Bluesign-nel.

2006 A VAUDE megvásárolja az Isny/Allgau székhelyű EDELRID hegymászó márkát. A bővítésnek köszönhetően létrejött a VAUDE & EDELRID Kutatóközpont.

2008 Megalakul a VAUDE fenntartható fejlődésért felelős csoportja és bevezetésre kerül a VAUDE Ecosystem. A VAUDE nyit egy új üzemet Vietnámban, ahol elsősorban hátizsákokat gyártanak.

2010 A logisztikai központ bővítése.Jövőképünk


Cégünk egy „ökológiai társasággá” váljon, és ezáltal teljesüljön azon célkitűzésünk, hogy Európa legnagyobb környezetbarát Outdoor eszköz gyártójává váljunk.
Piaci területeink

 • Hegymászás
 • Kerékpározás
 • Hátizsákok, táskák

 


Hegymászás


A VAUDE márka a hegyi sportokban gyökerezik, ezt a tiszta hegyi levegőben rejlő szenvedélyes életérzést szeretné közvetíteni az emberek felé. A VAUDE megbízható társa a hegyi sportok rajongóinak akár egy nyári zivatarban, akár egy téli hóviharban. A VAUDE magas minőségű termékei felkészültek arra, hogy kielégítsék a hegyi sportok szerelmeseinek minden igényét.

A hegyi sport termékcsalád részét képezi:

 • funkcionális ruházat
 • cipő
 • hátizsákok
 • sátor
 • hálózsák
 • gyermekruházat
 • gyermek felszerelés
 • tartozékok, kiegészítők

 


Kerékpársport


A bennünk felgyűlt energiát sokan kerékpározással szeretik levezetni. A VAUDE funkcionális és ökológiai szempontoknak megfelelő eszközei kiválóan hasznosíthatóak a kerékpározás során. Nem számít, hogy mikor és hová tervezzük a túrát, lehet az télen, nyáron, magas hegyekben vagy kisebb kihívást jelentő helyeken, a VAUDE minden esetben felkészülten segíti a kerékpározást.

A kerékpársport termékcsalád részét képezi:

 • biciklis-ruházat
 • biciklis-cipők
 • hátizsákok
 • biciklis-táskák
 • tartozékok, kiegészítők

 


Mi vagyunk:

Tiszteletteljes bánásmód:

A VAUDE tudatában van annak, hogy az embernek tiszteletbe kell tartania környezetétét.

Ökológiailag intelligens:

A VAUDE egy lelkiismeretes márka, a vállalat egy magas szintű környezeti tudatosságot képvisel.
Ez az, ami megkülönböztet minket:

 • Innováció
 • Hegyi- és kerékpársport ismeretek
 • Felelősség

Környezeti felelősség

 

 • A VAUDE partnere a környezetének is, egy öttagú fenntartható felelődésért felelős csapat minden szinten szem előtt tartja a környezetvédelmet.
 • A  „VAUDE Ecosystem” egy környezetbarát megközelítése, ami a termék fejlesztése, gyártása, használata során érvényesül egészen az újrahasznosításig.
 • A VAUDE az első Outdoor-vállalkozás, amely az EMAS öko-tanusítvánnyal rendelkezik, és tagjává vált a szigorú környezetvédelmi szabványt alkalmazó „Bluesign” közösségnek.
 • A zöld címkével ellátott termékek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak. Ezen termékek eladásából származó bevétel 1 %-át a WWF kapja.

Társadalmi felelősségvállalás


 • A VAUDE családbarát személyzeti politikát is folytat, ennek köszönhetően munkahelyi gyermekfelügyeletet is üzemeltet.
 • A munkavállalók mintegy 50 %-a részmunkaidőben foglalkoztatott, a vezető pozíciót betöltők 38 %-a nő, kiváló gyakornoki program működik a cégnél, a vezetők 75 %-a származik a cég saját munkatársai közül. Ezek az adatok is az bizonyítják, hogy a VAUDE egy igazán megfelelő munkahelyi légkör biztosításával igazi partneri kapcsolatot alakított ki munkavállalóival.
 • Végül, de nem utolsósorban a VAUDE üzemeltet egy strandot Obereisenbachban.

„Elkötelezettség egy élhetőbb világért.” 

A gyártó által használt anyagok, technológiák és eljárások

Szilikon bevonatú anyag

A szilikon bevonatú anyag nagyon könnyűsúlyú, rendkívül szakadás biztos és kiváló víztaszító tulajdonsággal bír (5 %-os szilikon sprayjel kezelve), valamint megszűri a káros UV sugarakat. Az anyag speciális tulajdonságaink köszönhetően rendkívül könnyűsúlyú és tartós.

Mark

A „Mark” jelzéssel ellátott sátrakat nagyon egyszerű felállítani. Ezek a típusú sátrak három elemből állnak: rögzítő alkatrészek, rugalmas rudazat és hajlított sátorcövekek. A sátor sarkainak egyszerű rögzítése és a rugalmas rudazat lehetővé teszi, hogy azt három perc alatt felállítsuk.

Ground Vent

A VAUDE típusú sátor szellőző rendszerek nagyon egyszerű alapelv szerint működnek. A jobb szellőzés kisebb mértékű párásodást eredményez, ami komfortosabb mikroklímát tesz lehetővé, bármilyen időjárási körülmények között is használjuk sátrunkat. A Ground Vent típusú modellek a sátor rácsos szerkezetű padló elemén keresztül is szellőznek. A sátor oldalfalainak speciális kialakítása megakadályozza a víz bejutását annak belsejébe. A szúnyogháló apró rácsszerkezete a legapróbb rovarokat is távol tartja.

PrimaLoft Infinity

Maximális összenyomhatóság – maximális szigetelés

A PrimaLoft® Infinity anyaga végtelen hosszú szálakból, úgynevezett filamentekből készül, melyet a hálózsákok gyártási technológiájához fejlesztettek ki. Ezek a szigetelő anyagok nagy mennyiségű levegőt képesek magukba zárni, ezért kiváló hőszigetelő tulajdonsággal bírnak és rendkívül összenyomhatóak. A PrimaLoft® Infinity anyagsűrűsége garantálja a meleget. Kedvező hőtartó tulajdonságának köszönhetően a meleg levegő nem szökik ki felszerelésünk belsejéből. Az anyag szabadalmaztatott külső rétege lehetővé teszi, hogy felszerelésünk akkor is meleget biztosítson, ha már átázott.

Tulajdonságok:

 • hatékony hőtartás
 • vízhatlan
 • maximálisan összenyomható
 • az anyag több levegőt zár magába, jobban szigetel, így felszerelésünk nem jár súlytöbblettel
 • felsőkategóriás puhaság

90/10 pehely

Kiváló minőségű fehér libatoll, mely optimális szigetelést biztosít minimális súly mellett. Prémium minőségű, fehér libatollat használunk, 850 köbhüvelyk térkitöltő tulajdonsággal az ARGON típusú hálózsákjainknál. Az Ice Peak hálózsákok esetében fehér kacsatollat használunk, mely 650 köbhüvelyk térkitöltő tulajdonsággal bír. Ezek az értékek megfelelnek a DIN EN 12130-as ISO szabványkövetelményeknek.

Műpehely

A szintetikus műpehely bélés töltet kivételesen puha poliészter, mikroszálas anyagból készült, melynek anyagszerkezete hasonlít a libatolléhoz. A műpehely ötvözi a természetes pehely és a szintetikus anyag tulajdonságait: hasonló szigetelő tulajdonságokkal bír, mint a 8/20 pehely bélés, míg akkor is megtartja szigetelő tulajdonságát, ha nedves lesz. A bélés nem tömörül össze és gyorsan szárad. A többi szintetikus anyaghoz hasonlóan könnyen kezelhető. A mikroszálak megakadályozzák a kellemetlen szagok kialakulását és a különböző szennyeződések könnyedén eltávolíthatóak. Az alvás kényelmi foka hasonló a pehely töltetű hálózsákokéhoz, mivel a műpehely töltet puha, kényelmes mikroklímát biztosít. A műpehely töltetű hálózsákok remek alternatívát biztosítanak a liba vagy kacsatoll töltetek helyett, különösen, ha valaki allergiás ezekre.

Aeroflex Light

Vannak, akik olyan mozgásformát választanak, ahol minden gramm számít (sítúrázók, rövid szakaszos hegymászók). A hátizsák hátrésze kiválóan szellőzik és könnyű súlya révén kényelmesen vihetjük magunkkal apróbb dolgainkat. Az Aeroflex Light rendszere az ultra könnyű acélrugós vázszerkezetből és a rendkívül könnyűsúlyú anyagból tevődik össze, kiegészülve a legfontosabb tulajdonságokkal, melyeknek egy kerékpáros hátizsáknak eleget kell tennie.

F.L.A.S.H.

A F.L.A.S.H. rendszerrel könnyedén és gyorsan tudjuk szabályozni a hátizsákunk vállpántjainak hosszát. Könnyen hozzáférhető Velcro tépőzárral beállíthatjuk az ideális vállpánt hosszúságot. A F.L.A.S.H. technológiát az Aeroflex felfüggesztési rendszerrel együtt használják.

Ultralight

Az Ultralight ikonnal ellátott Vaude termékek a piacon jelenleg elérhető osztályukhoz tartozó legkönnyebb termékek. A minimális súlyt a legkönnyebb anyagok használata teszi lehetővé, valamint csakis a legszükségesebb tulajdonságokkal látták el a hátizsákokat.

VentTexUltralight

A VENT-TEX Ultralight felfüggesztési rendszeréből hiányzik a hátmerevítő elem, de ez nem megy a kényelem rovására. A hátgerinc két oldalán kialakított hálós szerkezetű párnázat révén még kemény terepen sem okoz gondot a hátizsák hordozása. A párnázat nem szívja magába a nedvességet és a szellőző csatorna révén hátunkat folyamatosan hűs levegő hűti.

Anatomic NT

A felfüggesztési rendszere tulajdonságainak köszönhetően a hátizsák körbe öleli testünket és a súlyelosztás egyenletes lesz hátunkon. A hátpanelnek köszönhetően a terhelés a hát teljes felületén oszlik el, így maximális teher kihasználtság mellett se nyomja hátunkat. A Tergo Pads technológiával gyártott párnázat követi a gerincoszlop vonalát. Ezek az elemek nem nyelik el testnedvességet, hanem egy szellőző csatorna révén biztosítják hátunk megfelelő szellőzését.

Proflex

A Proflex rendszert kifejezetten alpin használatra fejlesztették ki. A hátkialakítás rendkívül kényelmes és rugalmas. A rugalmasságot a hátpanel kihagyásával érték el, ami rendkívül fontos, ha alpin tevékenységeket végzünk, mint például a hegymászás. Egy könnyű, speciális görbülettel ellátott alumínium váz adja a stabil tartást, mely igény szerint eltávolítható. Az innovációs technikával gyártott rugalmas poliuretán habból készült elemek kényelmes viseletet biztosítanak. A hátizsák kialakítása követi a gerinc vonalát. A viszcoelasztikus hab megakadályozza a kényelmetlen nyomási pontok kialakulását és az anyag együtt mozog viselőjével. A Proflex technológia lehetővé teszi, hogy hátizsákunk ne távolodjon el testünktől, így a nehéz terepen is nagyfokú stabilitás biztosított.

The bluesign

A The bluesign® szabvány a világ legszigorúbb, textilanyagokra vonatkozó rendszere, mellyel a környezetet, a fogyasztókat és a gyártási folyamat dolgozóit szeretnék megóvni. A gyártási technológia során a környezet minden apró részletére figyelnek: a vízre, a levegőre, a zaj- és energiaszintre, a felhasznált alapanyagokra, a munkakörülményekre és a veszélyes anyagokra. Azok a termékek, melyek legalább 90 %-ban bluesign® tanúsítvánnyal ellátott alapanyagokból készültek, megkapják a The bluesign® márkajelzést.

Hölgyeknek hölgyektől

A nők által fejlesztett termékek olyan sportoló nők tapasztalataira épültek, akik biztosan tudják, melyek azok a részletek, amire oda kell figyelni egy termék kialakításánál. Azok a termékek, melyeket a virág logóval láttunk el, hölgyek részére készültek. A speciális női igényeket, ezalatt értve a minőséget, formavilágot és színt, egyaránt megkapják az alkalmanként sportoló és a mindennapos sporttevékenységet végző nők is. A női specifikus terméktulajdonságok: a női anatómiát követő vállpántok és csípőhevederek, a puha párnázatú anyagok, lecsatolható fedőzsebek, különálló rekeszek, világos színű bélés anyagok, melyek révén könnyebben megtalálhatjuk hátizsákunkban a különböző felszereléseinket. Az egész kollekció színvilágát úgy tervezték meg, hogy összhangban legyenek más termékvonalakkal.

Anatomic Alpin

A legalkalmasabb hosszú hegyi túrák esetén, amikor rengeteg felszerelést kell magunkkal vinni. Egy könnyű, speciális görbülettel ellátott alumínium váz adja a stabil tartást, mely igény szerint eltávolítható. Két darab hálós anyagú párnázat fut végig a gerinc mentén, melyek biztosítják az egyenletes súlyelosztást a hát egész területére. A hátpanelek nem nyelik el a testnedvességet, hanem egy szellőző csatorna révén biztosítják hátunk megfelelő szellőzését, a maximális szárazság érdekében.

Aeroflex Easy Adjust

Az Aeroflex Easy Adjust technológiája hátizsákjaink univerzális felfüggesztési rendszerét képezik. A hátrész optimális szellőzést az Aeroflex rendszer biztosítja, mely segítségével könnyedén beállítható a beáramló levegő mennyisége és a hátizsák illeszkedése hátunkhoz. Két darab oldalsó hevederrel tudjuk szabályozni a megfelelő, 3 irányból történő levegő beáramlását.

Aeroflex

Az Aeroflex technológia 3 irányból történő levegő beáramlást tesz lehetővé. A hátizsák anyaga és a hálós merevítő között a levegő szabadon áramolhat, hatékonyan hűtve hátunkat. A könnyűsúlyú, acél rugós váz, még maximális helykihasználása mellett is biztosítja a megfelelő szellőzést.

ecolour

A VAUDE ecolour fonálfestés folyamata során a színező anyagot szövés közben viszik fel. A hagyományos fonálfestés során a fonalat először feltekerik és csak utána teszik bele a festőkádakba. Többlépcsős folyamatban festik, majd öblítik a fonalakat. A Vaude fonálfestési folyamat során jelentősen, 62 %-kal csökkentették a CO2 kibocsátást. Valamint 90 %-kal kevesebb vizet használnak fel, mivel az öblítési folyamatok kimaradnak. Mivel a felvitt festékanyagot nem öblítik ki, 63 %-kal kevesebb használnak belőle. A számos öblítési folyamat elhagyásával az energia felhasználás is 63 %-kal csökken. Számos Vaude terméket az ecolour technológiával festenek meg, a Vaude Green Shape minőségi követelményeknek eleget téve. A Vaude speciális technológiája jelenleg korlátolt számú fonál és szín esetében érhető el, melyet hátizsákok, hálózsákok és kerékpáros táskák gyártása esetén használnak, de sajnos még nem az egész kollekció esetében.

 

 

A VAUDE ecolour

 

Green Shape

A Green Shape egy Vaude minőségi jelzés, mely egy speciális gyártási eljárásra utal. A Green Shape logóval ellátott termékeknek legalább 90 %-ban organikus pamutból vagy újrahasznosított anyagokból kell készülniük, valamint a Vaude ecolour vagy a világ egyik legszigorúbb, bluesign szabványkövetelmények szerinti festési technológiát kell alkalmazni az anyagok megfestésénél.

Sensofiber

A Sensofiber egy speciális mikro-szálas anyag, mely nem engedi megszökni a hálózsákban alvó ember testhőjét. A mikro-szálas anyag még nedves körülmények között is jól szigetel, gyorsan szárad, rendkívül kopásálló és még a karbantartása is egyszerű. További kiváló tulajdonsága, hogy elvezeti a test felületéről a nedvességet.

Kétrétegű konstrukció

Kétrétegű konstrukciós kialakítás a megfelelő szigetelés érdekében.

Múmia forma

Múmia (szarkofág) alakú hálózsák forma.

Kapucni húzózsinór

Húzózsinórral ellátott, szabályozható méretű hálózsák kapucni.

3 dimenziós lábkialakítás

3 dimenziós lábkialakítás a fokozott kényelem érdekében.

Speciális lábfej kialakítás

Speciális lábfej kialakítás.

Belső zseb

Belső zsebbel ellátva, a legfontosabb értékeink tárolásához.

Két irányba húzható cipzár

Két irányba húzható cipzár.

Kompressziós tároló zsák

Kompressziós tároló zsák a lehető legkisebb csomagméret érdekében.

Tergolight

Kényelmes viselni, könnyű beállítani, segít, hogy a teher a csipőre összpontosuljon. A tépőzárral gyorsan beállíthatjuk a megfelelő vállmagasságot.

Cordura

A Cordura a hasonló szerkezetű anyagokkal összehasonlítva sokkal jobban ellenáll a karcolásnak, tépésnek, dörzsölésnek. 10x tartósabb a pamutnál, 3x tartósabb a poliészternél és 2x tartósabb a nejlonnál.

Tergolight Easy Adjust

A csípőpántnál található hurok segítségével lehet állítani a hátizsák magasságát anélkül, hogy a zsákot le kellene venni.

VenTex

A hát vonalát követő, háthoz simuló hátrész, ABS anatómiailag formált merevítővel, amely nagyban segíti a súlypont megtartását megpakolt hátizsák esetén is.

Flash NT

Két hurok segítségével könnyedén és egyszerűen állíthatjuk a vállpántok magasságát. A hagyományos módszerrel szemben itt nem a heveder résszel húzzuk rövidebbre a vállpántot, hanem a párnázott rész hosszának állításával biztosítjuk a tökéletes illeszkedést.

QMR

A QMR rendszerrel egyszerűen és gyorsan levehetjük, és felhelyezhetjük az oldaltáskát a csomagtartóra.

Ergo Vent

Az Ergo Vent felfüggesztési rendszer tökéletesen végigköveti a hát vonalát, egyenletesen eloszlatva a súlyt, a hát és a csípő között. A hátizsák így stabilan felfekszik a hátra és teljes mozgásszabadságot biztosít. A hátrendszerbe beépített alumínium merevítők egyéni háti adottságainkhoz igazíthatóak. A hátizsák párnázat formája leköveti a gerincgörbületet, létrehozva ezzel egy szellőző csatornát.

Ergo Fit

Az Ergo Fit technológia lehetővé teszi, hogy a csípőhevedert egyéni adottságainkhoz igazítsuk, akár menet közben is. Az állítható méretű felfüggesztési rendszer lehetővé teszi, hogy a hátizsákot saját felső testhosszunknak megfelelően állítsuk be. Az eredmény tökéletes illeszkedés és optimális súlyelosztás.

PVC mentes

A Vaude PVC mentes felirattal ellátott termékek 100 %-ban mentesek a polivinil klorid anyagtól. Ezzel a technológiával előállított anyag hasonlóan néz ki, mint egy sátor vászon, hasonlóképpen tartós és vízálló, de poliuretán bevonattal rendelkezik. A PVC nagy mennyiségben tartalmaz lágyító szereket, melyek károsak az egészségre.