Fizan márkaleírás

Fizan márkaleírás

 

Nomád Sport outdoor webáruház Fizan termékek a Nomád Sportban Nomád Sport outdoor webáruház Fizan weboldal

 


Fizan általános ismertető


FIZAN – Minden, amit egy síbot tudhat…
Mr. Domenico Fincati élete első 6 pár síbotját 1947 őszén készítette, készülve a közeledő és sokat ígérő télre. Később ő az első, aki alumíniumot használt síbot anyagául. Ezzel az újításával forradalmasította az addig kialakult hagyományos gyártási eljárásokat, mely a legkorszerűbb (űrtechnikai) módszerek bevonásával a mai napig uralja a világ sí- és túrabot gyártását. Mr. Domenico azóta is a Fizan cég igazgatóságának a tagja, de munkájában segítséget nyújt unokaöccse, Andrea Zaltron is. A Fizan cég több mint 60 éves történetének gyümölcse számtalan újítás és technikai finomítás, így tudták változatlanul megtartani pozíciójukat a világ legismertebb sí- és túrabot gyártóinak sorában. A gyár Észak-Olaszország keleti részén helyezkedik el (nem messze Velencétől), így a helyi tradíciók által megörökölt identitás és büszkeség a mozgató rúgója minőségi termékeik előállításának.

Földünk aggasztó gazdasági globalizálódása ellenére, a cég változatlanul hisz az olasz termelés erősségében. Ezért az összes Fizan modell gyártása Olaszországban történik, és a jövőbeli gyártás céltudatosan ott is marad. Az előnyök között szerepel a gyártás naprakész ellenőrizhetősége, és a gyártási menetbe történő fejlesztési beavatkozás állandó lehetősége. A gyártási technológia minden esetben tekintettel van a környezet és a természet értékeire. A Fizan esetében ez azért is tud megvalósulni, mert az Olaszországban történő gyártás csak a szigorú európai szabályok és elvárások tiszteletben tartása mellett folyhat.


Elméleti háttér


A két lábra állás vitathatatlanul nagy mérföldkő volt az emberiség egyedfejlődésében. Azonban nehéz, havas, laza talajon, vagy nagy szintkülönbségű terepen való mozgáskor jelentős veszteséget jelent az előrehaladásból kieső mellső lábak (karok) ténye. A karok – botok által történő – újbóli bevonása jelentősen (akár 20-30%-al) javítja a menetteljesítményt, és az elérhető stabilitást. Ez hegyvidéki túrázás esetén különösen igaz a nagyhátizsákos vállalkozásokra, a nagy tempójú túrákra, valamint a hóval borított tájakon túra-sível (síalpin felszereléssel) végrehajtott sportolásra. (Vízszintes vagy emelkedős terepen síléccel történő mozgásnál a botok jelentőségét a sífutás sportágából jól ismerjük.) A teleszkópos túrabotok konstrukciója leegyszerűsíti azok praktikus szállítását (pl. hátizsák oldalán), illetve lehetővé teszi az éppen aktuális domborzati viszonyoknak megfelelő ideális méret beállítását: emelkedőnél rövidebb, lejtőnél hosszabb, harántolásnál (traverzálásnál) eltérő hosszúságú.
 

Modellcsoportok


TREKKING


Háromszekciós (háromrészes) teleszkópos túrabotok gyalogtúrázáshoz, magashegyi túrákhoz, valamint síalpinizmushoz.
  • MOUNTAIN: Professzionális két modell (Everest – 220g, Altitude – 225g) magashegyi mászáshoz, sítúrához (síalpinizmushoz), hó- és talajviszonyoknak megfelelően cserélhető hótányérokkal, valamint a markolat alatti szakaszon könnyű szivacsmarkolat-hosszabbítással, a gyakran változtatott fogásmagasság megkönnyítésére (pl. síalpinizmus esetén a felfelé, cikcakkban szerpentinező haladás átlépő irányváltásaikor). A szivacsok komfortos és tartós EVA habból készülnek, a hevedereket pedig neoprén-bélelés teszi puhává. A tagok anyaga 7075-ös alumínium ötvözet.
  • ULTRALIGHT: Takarékos anyagfelhasználással készült pehelykönnyű modell (Compact – 158g) több színben, a minimál felszerelést kedvelő ínyenceknek, ill. élsporthoz. A markolat szivacsrésze komfortos és tartós EVA habból készül, a hevedereket pedig neoprén-bélelés teszi puhává. A tagok anyaga 7001-es alumínium ötvözet.
  • LIGHT AND STRONG: Erős alumíniumcsövekből készült alacsony súlyú, de nagyon megbízható modellek (Prestige AS – 225g, Prestige – 215g) a rendszeresen és módszeresen túrázóknak. A Prestige AS (AS: azaz AntiShock) beépített ütéscsillapító rúgós protektorral kerül forgalomba. A markolat szivacsrésze komfortos és tartós EVA habból készül, a hevedereket pedig neoprén-bélelés teszi puhává. A tagok anyaga 7075-ös alumínium ötvözet.
  • NATURAL TREKKING: Szerényebb kivitelű, de praktikus és megbízható modellek (Trek AS – 245g, Trek – 235g, Horizon AS – 250g, Horizon – 240g, Adventure – 230g, Classic – 245g, Promenade – 245g) kezdőknek és haladóknak. A Trek AS és a Horizon AS (AS: azaz AntiShock) beépített ütéscsillapító rúgós protektorral kerül forgalomba. A markolatok jól tapadó gumiból készülnek. A tagok anyaga 6013-as alumínium ötvözet (a Classic modellé 7075-ös).

NORDIC WALKING


  • NW Carbon: (Nem állítható méretű) Professzionális Nordic Walking bot karbon anyagból. A modellek testmérethez választhatóan többféle méretben készülnek. NW Carbon – 134g (110cm)
  • NW Power: (Kétszekciós, teleszkópos) Méretállítási tartomány: 85-125cm (175g) Praktikus megoldás azoknak, akik kisebb szállítási méretet kívánnak, a család különböző magasságú tagjainak, szervezett Nordic Walking túrákhoz kölcsönözhető botnak.

Szakboltjainkban kaphatóak a forgalmazott modellekhez kompatibilis kiegészítő és cserealkatrészek (bothegyek, hegyvédők, markolatok, különböző méretű hótányérok, a teleszkópos modellek elemeihez tartozó rögzítő patronok), ezáltal a botok – elhasználódásból származó – élettartama jelentősen meghosszabbodik.