Edelweiss márkaleírás

Edelweiss márkaleírás

 

Nomád Sport outdoor webáruház Edelweiss termékek a Nomád Sportban Nomád Sport outdoor webáruház Edelweiss weboldal

 


Edelweiss általános ismertető


Az eredetileg Osztrák cég 1790 óta gyárt köteleket, zömében hegymászók számára. Európai és később világviszonylatban is a legjobbak közé került a naprakész, élenjáró, és jórészt saját innovációjú technológia alkalmazásának köszönhetően. A fejlesztések során legfontosabb szempontként mindig is az elérhető legnagyobb biztonság, a legkisebb súly és a könnyű kötélhasználat (kötélkezelés) szerepelt. Az alkalmazott kötélkikészítési módszereknek köszönhetően az egyes modellek víz elleni impregnálása, kopásállósága rengeteget fejlődött napjainkra (bővebben erről, később olvashatsz). Idősebb mászók körében is, az Edelweiss márkanévvel fémjelzett termékek már régen fogalomnak számítanak.
Az egyre szélesedő gyártmányskálán a kötelek (hegymászó, barlangász és ipari alpinista – azaz munkakötelek), hegymászó és barlangász beülők, sisakok, biztosító eszközök, kötél-protektorok, hátizsákok, barlangász és canyoning hordzsákok („bag-ek”), és egyéb eszközök szerepelnek.
 
 
A gyártó által használt anyagok, technológiák és eljárások

Alpha design

Rendkívül könnyű beülő magas kényelmi szinttel, az anatómiai felépítésnek köszönhetően. Egyedi combheveder kialakítása a hosszantartó kényelmet szolgálja, még nagy időtartamú terhelés (beülőben lógás) esetén is.

ARC

Kötél biztosításA kötél felétől a külső köpeny mintázata eltérő, így az ereszkedéshez szükséges kötélmennyiség könnyen megállítható.

Canyon

Az Edelweiss kanyoningos kötelekről alkotott elképzelése merőben eltér a versenytársakétól. A köpeny alapanyagául poliamid és poliészter kombinációját alkalmazzák. Az ebből származó előnyök: nő a kopásállóság, a zsugorodás a vízben pedig harmadára csökken. Az Edelweiss Canyon kötelek teljes élettartamuk alatt megtartják rugalmasságukat és használhatóságukat.

HD Cover

HD CoverAz HD Cover egy olyan technológia, melynek során a köpeny szálait egy-egy arányban szövik keresztül egymáson, szemben a hagyományos szövési eljárással, amikor két-két szálat vezetnek egymáson keresztül. Ezzel a szövéstechnológiával (High Definition) a köpeny vastagsága megmarad, azonban a kötél felülete sokkal finomabb, simább lesz. Ezáltal kisebb fékező erőt és súrlódást képez a biztosító rendszerekben, azokon könnyebben átcsúszik. Kényelmesebb, könnyebben kezelhető. Egy másik pozitívum, hogy a kötél kopásállóbb, így élettartama hosszabb.

O-Flex

Az O-Flex gyártási folyamatot az Edelweiss teremtette meg, és használja sikerrel. A kötelek egy olyan különleges családját alkotta meg, amely innovatív szövési eljárásból és tökéletes kör alakú magból áll. Az eredmény egy kör alakú, elképesztően rugalmas kötél, amely egész életén át megtartja rugalmasságát és tartását. Az elvégzett tesztek azt mutatják, hogy műfalon történő használatkor az O-Flex technológia a kötelek élettartamát 2-3-szorosára növeli.

Omega link

A combhevederek hátsó összekapcsolása Omega formájú hevederrel megakadályozza a hevederek felcserélését a beülő felvételekor. Az Omega heveder kényelmes ülőpozíciót biztosít hosszantartó biztosításkor és ereszkedéskor.

Perform 3

A régmúltra visszanyúló, függőleges közegben használt termékek gyártásában és fejlesztésében szerzett tapasztalatnak köszönhetően az Edelweiss bemutatja a Perform 3-at. A kötelek egy új generációját, amely hűen tükrözi termékeink tartósságának és megbízhatóságának jó hírnevét, könnyű kezelhetőségét, most még jobb energia-elnyeléssel. Ez a végeredménye a köteleink anyagára, bevonatára és azok teljes felépítésére irányuló fejlesztéseinknek.

A felszerelésekre vonatkozóan a súly a leggonoszabb ellenség. A Perform 3, amely a polimerek legújabb generációját használja, méterenként 5 gramm súlycsökkenést tesz lehetővé, ami varázslatos eredmény. Megszorozva ezt a köteled hosszával, azonnal látni fogod ennek előnyét!

A nagyobb teljesítmény alacsonyabb megtartási rántást is jelent: az alacsonyabb ebben az esetben kényelmesebbet jelent a mászó számára esés közben.

Az alkotó szálak sajátos hőkezelési eljárásának köszönhetően a Perform 3 technológia során, azonos átmérőjű kötelek esetében, a megtartási rántás akár 12,5%-kal is csökkenhet. Köteleket tekintve a biztonság természetesen arra irányul, hogy egymás utáni esések sorozatának is ellen kell állnia, megóvva a használója életét. AZ UIAA norma alapján a kötelet extrém körülmények között olyan esések sorozatának vetik alá, amelyek valószínűleg halálosak lennének a mászóra. A Perform 3, az Edelweiss kötelek új generációja akár kettővel több ilyen jellegű drasztikus tesztesést is képes elviselni.

Annak érdekében, hogy ezt a teljesítményszintet elérjük, a fonalak szövése és csavarodása optimális, így a mag és a köpeny tökéletes egységben dolgoznak. Ennek egyik tanúbizonysága, hogy sikerült számos Perform 3 kötelet „élesés” (Sharp Edge Resistance) tulajdonsággal felruháznunk. Egy másik pedig természetesen az Edelweiss minőség!

Sharp Edge Resistant

Az Edelweiss volt az első kötélgyártó, amely bevezette az „élesés” álló (Sharp Edge Resistant) köteleket. Ezek a kötelek képesek elviselni egy 0,75mm sugarú (merőleges) élen történő 2-es eséstényezőjű esést. Ez egy komoly biztonsági tényező. Sziklán mászva könnyen találkozhatsz éles peremű élekkel, óvd mindig a köteledet!

Supereverdry

Az Edelweiss volt az első kötélgyártó, aki Supereverdry („örökké száraz”) eljárást alkalmazott a szálaknál. Az előnyök magától értetődőek: a kötél könnyebb súlya párás, nedves időben, gyorsabban szárad, és nem keményedik meg fagyos környezetben. A Supereverdry bevonatot minden összetevő elemi szálra alkalmazzák, a magra és a köpenyre egyaránt. Összehasonlító tesztek ennek az eljárásnak a fölényét mutatják a más gyártók által használt eljárásokkal szemben, a tartósságot és a hatékonyságot illetően.

Unicore

Az Unicore technológia lehetővé teszi, hogy a köpeny sérülése esetén se csússzon le a kötélmagról, de mégsem befolyásolja a kötél hajlékonyságát.
Mindennek a legzordabb körülmények között van nagy jelentősége. Ha a köpeny elszakad, sérül, akkor sem csúszik le a kötélmagról. Egy hagyományos kötélnél, a köpeny károsodásakor a köpeny akár több méteren is összegyűrődhet, megakadályozva ezzel az ereszkedést vagy a feljebb jutást. Ha ez a sérülés a kötél végéhez közel történik, akár az egész köpeny is lefuthat a magról, zuhanást, földre esést eredményezve. Az Unicore technológia lehetővé teszi, hogy minden körülmény között biztonságban végezhessük a mentést vagy mászást.