Hogyan válasszunk túrabotot?

A túrabotok mára már állandó kiegészítőivé váltak a túrázóknak, hegymászóknak. Ennek oka rendkívül egyszerű: bármilyen terepre is vezessen utunk túrabotok használatával nagyfokú stablitástra tehetünk szert. Kevésbé tudunk kibillenni egyensúlyi helyzetünkből és járás közben csökken a lábakra ható terhelés mértéke. A túrabot vásárlása esetén az alábbi tényezőket kell figyelembe vennünk: súly, ár, az ütődés elnyelésének képessége, a bot törzsének kialakítása és a markolat típusa. Az alábbi tanácsokkal segíteni szeretnénk a megfelelő túrabot kiválasztásában.

Az oldal tartalma:


Hogyan válasszunk túrabotot?

Miért érdemes túrabotot használnunk?

A túrabotoknak előnyös tulajdonságai:
 • Segítik lábainkat az egyensúlyozásban.
 • Hegyről lefelé jövet nagymértékben hozzájárulnak lábainkra, ízületeinkre ható terhelések csökkentéséhez. (tehermentesítés)
 • Hegymenetben csökkenti a lábizmok terhelését, mivel a botok használatával vállaink, kezeink és hátunk is fokozottabban besegít a mozgásban.
 • Segítségükkel biztonságosabban és könnyedebben kelhetünk át patakokon, jeges, havas terepeken.
 • Segítik a megfelelő gyalogló ritmus megtartását.
 • Használatukkal eltávolíthatjuk az utunkba álló növényzetet és felderíthetjük a mocsaras, gödrös, bizonytalan területeket.
 
A túrabotok különösen azoknak nyújtanak hatalmas segítséget, akik még nem épültek fel térd vagy bokasérüléseikből, vagy már érzékenyek, kopottak ezen a testrészeik. Főleg hegyről lefelé jövet, a botok elnyelik azon terhelést, amit egyébként bizonyos testrészeinknek kellene elviselnie (pld térd, comb). Különböző kutatások tanulmányában azt olvashatjuk, a túrbotok akár 25 %-kal is csökkenthetik a térdek terhelését.Gondoljunk csak bele! Ez azt jelenti, hogy akár tonnákkal csökkenthetjük az a súlyt, amit egy hagyományos közepes távú túra során nehezedik a testünkre.
Érdemes megjegyeznünk, hogy a túrabotok használata nem csökkenti teljesítményünk szintjét. Sőt, mivel karjainkat sokkal jobban fogjunk használni, mint sima sétálás közben, így a teljesítményünk is növekszik. Ez a növekedés persze több kalóriát és több oxigént igényel a szervezetünktől, ami jó hír lehet a fogyni vágyóknak.


A túrabotok típusai

Nomád Sport kategória: Túrabotok

 

A túrabotokat az alábbi szempontok alapján lehet kategorizálni:

Ütődést elnyelő botok:

Ezek a típusok belső rugókat alkalmaznak a rezgés elnyelésére, melyek főleg hegyről lefelé jövetnél hasznosak. A legtöbb esetben ez a funkció kikapcsolható, ha nincs rá szükség, például ha fölfelé mászunk a hegyre. Ezt az ütődést elnyelő funkciót azoknak ajánljuk, akiknek gyenge vagy sérült a csuklója, könyöke vagy a válla. Azok a túrabotok, melyek rendelkeznek ilyen funkcióval egy kicsit drágább árúak, mint a hagyományos túrabotok.
a túrabotot érő erőhatások

Hagyományos túrabotok:

Mivel nem rendelkeznek rezgés csillapító beépítéssel, könnyebbek és kevésbé költségesek. Hegyről lefelé jövet nem tudnak olyan mértékben tompítani, mint a rezgést elnyelő modellek, de egyensúlyi helyzetünket ugyan olyan mértékben támogatják. Az alacsonyabb komfortszint mellett sokkal sportosabbak így pontosabb, de hatékonyabb bothasználati ismeretet igényelnek.

Kompakt vagy női túrabotok:

Ezen a túrabotok hosszúságát rövidebbre tervezték és keskenyebb markolattal rendelkeznek az apróbb tenyerű túrázók jobb felhasználhatósága érdekében. Súlyuk kisebb és egyszerűbb összezárni is őket. Már a gyerekek számára is készülnek ilyen típusú túrabotok.

Hegymászó botok:

Ezeket sétabotoknak is nevezik, mivel nem párban kaphatóak és kinézetük is inkább erre hasonló. A markolat gyakran „T” alakú. Az ilyen modelleket akkor használhatjuk a leghatékonyabban, ha viszonylag egyenletes könnyű terepen haladunk kevés vagy éppen semmilyen súllyal a hátunkon. A sétabotok között találhatunk állítható hosszúságúakat és vannak, amelyek rendelkeznek rezgést elnyelő rendszerrel is. Alkalmanként beépített, különbfajta médiaeszköz rögzítésére alkalmas csatlakozóval is ellátják, melyek így kamera vagy fényképező állványként is funkcionálhatnak.

Nordic walking botok:

A nordic walking egy közösségi tevékenység, mely átmozgatja az egész testet. Ez a mozgásforma már évekkel ezelőtt népszerűvé vált Európában, sőt mára már az egész világban is nagy ismeretségre tett szert. Ezek a botok a túrabotok átalakított verziói. Vannak fix hosszúságú és két részből állítható verziójú modellek is. Különlegességük a rendkívül könnyen oldható és csatlakoztatható csuklópánt, és a botvégekre adaptálható gördülést segítő speciális hegyvédő gumi.

 


Mire érdemes odafigyelnünk?

A túrabot szerkezete

A súly és ár

Ez a két tényező kéz a kézben jár. Általában minél könnyebb egy túrabot annál drágább is az ára. A kisebb súly miatt ezeket könnyebben tudjuk lendíteni így mozgásunk könnyedebb, gyorsabb lesz. Egy hosszabb túra esetén, ezzel sok-sok energiát spórolhatunk meg. Egy nehezebb bot nem lesz feltétlenül rosszabb, de hogy olcsóbb az biztos.

A bot törzsének anyagai

A bot törzsének felépítése kulcsfontosságú annak súlya és árkategóriájának szempontjából.
 • Kiváló minőségű alumínium (7075-T6; 7001; 6013-ig). Erős és sokszor gazdaságos választás. Az alumínium botok súlya 300 g és 600 g között mozog egy párra levetítve. Az aktuális súly (és ár) a bot falvastagságától függ. Erőteljes nyomás hatására az alumínium botok meghajolhatnak, de nem valószínű, hogy eltörnek. Inkább a anyagfáradásra jellemző hajszálrepedések a leggyakoribb hibaforrások.
 • Karbonszálas: A botok átlagsúlya még könnyebb, de az áruk is drágább. Az ilyen botok tömege 250 g 500 g között mozog. Elég jól elnyelik a rezgéseket és mellette eléggé erősek is. Nagy erőkifejtés hatására, vagy nem szálirányú terhelésnél könnyebben törhetnek, repedhetnek, mint az alumíniumból készültek. Nem árt ezt észben tartanunk, ezért csak tapasztalt, bothasználatban gyakorlott túrázóknak ajánljuk.

Állíthatósági lehetőségek

Megkülönböztetünk 2 vagy 3 részből összeilleszhető botokat. Ezzel a szabályozhatósággal (aminek köszönhetően a botok így 58 cm-től 140 cm-ig terjednek) átalaíthatjuk a botokat a súlyunknak és az adott terepviszonyoknak megfelelően. Ha kivételesen magas vagy alacsony termetűek lennénk, vizsgáljuk meg a kiválasztott modell paramétereit, hogy alkalmasak e testi adottságainkhoz.
A legtöbb bot esetében belső diós gyorsrögzítő rendszerrel állíthatjuk be a megfelelő méretet. Ez azt jelenti, hogy kiválasztjuk az adott hosszúságot, majd ellentétes csavaró mozdulatokkal rögzítjük azt. Vigyázzunk, soha ne feszítsük túl a belső diót!

Markolatok

A túrabotok markolatainak alakja és fogása nagyon eltérő lehet, ezért bölcsen teszük ha több típust is kipróbálunk a vásárlás előtt. A markolatot a bot tetején találhatjuk, ergonómiailag megtervezett természetes szögben. Egy jó fogású markolat révén kényelmesebbé és könnyebben hordozhatóvá válik a túrabot. Egyes modelleknél kiterjesztik a markolatot a bot törzsére is, így azok fogása praktikusabbá válik rövid hegyi kaptatók megmászásánál, vagy hegyoldalon való oldalazásnál. Nem árt figyelni arra is, hogy számos márka gyárt jobb és bal kezes botokat, melyek markolata és csukló pántja különbözik egymástól. A markolatok gyártása esetén számos anyagot használnak vagy ötvöznek egymással.túrabot markolatok
 • Parafa: A tenyerünk izzadságát ez az anyag vezeti el a legjobban, csökkenti a rezgést és ez az anyag alkalmazkodik legjobban tenyerünkhöz. Kellemes tapintású, kopásálló.
 • Habszivacs: Elnyeli a tenyér izzadságát és a legpuhább tapintású markolatot biztosítja. Sérülékeny, kopással szemben nem túlságosan ellenálló.
 • Gumi: Ez az alapanyag jól tapad, védi kezünket a hidegtől, a rezgéstől, ezért népszerű a téli sportokat űzők körében. Keménysége révén kidörzsölheti kezünket, ezért nem igazán alkalmas a meleg időben való túrázáshoz.
 • Műanyag keverékek: Az egyszerűbb túrabotoknál alkalmazzák költségcsökkentés véget. Kemény, rideg, de stabil fogást nyújt, jól használható minden időjárási körülmény mellett. Tartós, lassan kopik, és jól kombinálható más anyagokkal.

Amint azt már korábban említettük, egyes modelleket hosszított markolattal gyártják, ami lehetővé teszi a bot alsóbb fogását is. Ez a megoldás akkor lehet fontos, ha meredek szerpentínen haladunk felfelé és nem szeretnénk a botunkat állandóan rövidebbé átalakítani. Az ilyen markolatok habszivacsból készülnek.

Egyéb választási szempontok

Csukló pántok: A legtöbb túrabot méretre állítható csukló pántot biztosít a lehető legnagyobb kényelem érdekében. Mivel tenyerünk állandó kapcsolatban lesz a pánttal, olyan modelt válasszunk, ami párnázott vagy bélelt, így elkerülhetjük a dörzsölődés általi hámsérüléseket. A Nordic Walking botokat gyakran egy mozdulattal oldható vagy csatolható csuklópánt rendszerrel szerelik.

Kosarak: A túrabotokat általában felszerelik egy kicsi, eltávolítható műanyag vagy gumi kosárral. Ez megvédi a botot a lágy talajba való süllyedéstől vagy a kövek közé szorulástól. Nagyon lágy hónál lecserélhetjük ezeket nagyobb méretű kosarakra is, ezáltal a nagyobb felületen tudunk majd támaszkodni.

túrabot kosarak és hegyek

 


Miként használjuk a túrabotot?

A bot méretének beállítása

A modellek méretei eltérhetnek egymástól, de a legtöbb méret 58 cm és 140 cm között van. A legtöbb kompakt túrabot azonban csak 125 cm-ig nyújtható. A megfelelő és pontos beállítást a bot törzsén található centiméter alapú számozás segíti.
A kívánt hossz beállításához lazítsuk meg a bot erre a célra szolgáló szerkezetét, majd állítsuk be a méretet. Alapesethez történő beállításnál az alkar és a felkar merőleges tartásánál a könyökünknek és a talajnak 90 º szöget kellene bezárnia. Tehát a bothosszúság a talajtól megközelítőleg a könyökünkig kell, hogy érjen.

A maximális terhelhetőség érdekében győződjünk meg arról, hogy mindegyik illeszték ugyan olyan hosszúságú és kerüljük ezek túlnyújtását, mivel ezzel túlterhelhetjük a bot szerkezetét.
Ha a bot elemeit nem tudjuk összeilleszteni, húzzuk szét teljesen, majd csavarjuk el az expander csavarját a legszélesebb beállításig, ügyelve, hogy a rögzítő csavar még a helyén maradjon. Ezután ismét illesszük össze a bot elemeit, majd fordítsuk el a rögzítéshez.

A megfelelő hosszúság beállítása különböző terepviszonyok mellett:

 • Hegymenetben: Használjunk pár centiméterrel rövidebb botot, csökkentve a ránk nehezedő teher nyomását.
 • Hegyről lefelé menet: Hosszabbítsuk meg egy pár centivel a botot a jobb egyensúly és irányítás érdekében.
 • Egyenes talajon: Alkarunk legyen párhuzamos a talajjal, mikor a markolatot fogjuk és a bot hegye a földön van.
 • Oldalazó menetben: A lejtő aljához közelebb lévő botnak hosszabbanak kell lennie. Vagy egész egyszerűen ezt a botot a hosszabbított markolatnál is foghatjuk, már ha a model rendelkezik ilyennel.

A csukló pántok hatékony használata

Mivel a csuklópántokra nehezedik a teher nagyrésze, fontos tudnunk, hogyan kell azokat helyesen használni. Mindig aluról dugjuk be kezünket a csukló pántba, így a hevedert is fogjuk rá a markolatra. Ezáltal főleg a csuklónk viszi át a terhelést a botra és nem kell erősen markolnunk. Úgy állítsuk be a pántokat, hogy kényelmesen illeszkedjenek csuklóinkra.

A rezgést elnyelő rendszer kikapcsolása

A rezgést elnyelő rendszer elnyeli a túlzott ütődéseket a hegyről lefelé menetben. Azonban jobban tesszük, ha ezt kikapcsoljuk, mikor felfelé mászunk vagy sík területen haladunk. A legtöbb modellnél ezt tudjuk elérni, hogy benyomjuk a bot törzsén található rugókat, fordítunk egyet a boton, hogy rögzített állapotba kerüljön. Mielőtt ezt a beállítást elvégeznénk, mindenképpen olvassuk el a használati útmutatót.

 


A túrabotok karbantartása

A legtöbb panasz azzal kapcsolatos, hogy használat közben kioldódik a túrabot diós záró rendszere. Ezt úgy tudjuk megelőzni, ha rendszeresen tisztítjuk és kiszárítjuk ezt a zárrendszert. Ez a karbantartás jelentősen megnöveli a túrabot élettartamát és megakadályozzuk a belső szerkezet összesülését.

Az alábbiakban közlünk egy általános leírást, mely a legtöbb túrabotnál alkalmazható:

 1. A zárrendszert, ha rezgés elnyelő típusú, akkor kapcsoljuk ki és lazítsuk meg az összeilleszthető elemeket, amíg könnyedén szét nem tudjuk húzni azokat.
 2. Miután az elemeket szétszedtük, távolítsuk el a szennyeződéseket és a nedvességet a diós feszítő rendszerből és a illesztési pontokból.
 3. Töröljük szárazra az illesztési pontokat egy száraz ronggyal. Ha szükséges használhatunk puha kefét a szennyeződés és apró kődarabok eltávolítására. Megjegyzés: Soha ne használjunk kenőanyagot vagy alkohol alapú tisztítószert a belső szerkezet tisztításához, mert korróziót okozhatnak. (a diónál vannak acél elemek)
 4. Folyamatosan ellenőrizzük a túrabotunk állapotát, ha szükséges cseréljük ki az elhasználódott, sérült elemeket.
 5. A bot szétszedése és megtisztítása után hagyjuk, hogy megszáradhasson, ami pár órát is igénybe vehet. Csak ezután szereljük össze.