Hanwag márkaleírás

Hanwag márkaleírás

Hanwag általános tulajdonságok


A HANWAG modelljeit egyedülálló anatómiai felépítés és komfort jellemzi. Szerkezeti felépítésén tükröződik a közel 90 év innovatív gyártástapasztalata. Az elmúlt évtizedek során a modellek számtalanszor tettek tanúbizonyságot megbízhatóságuknak és komfortjuknak, még a legextrémebb sziklás és jeges körülmények között is. A változatos terepeknek megfelelően széles gyártmányválasztékkal áll rendelkezésre a gyártó, a komfortos „A”-kategóriától, a szükségesen merev és kemény „D”-kategóriáig. A Hanwag modellek legtöbbjénél egyedülálló jellemző az erősen ívelt talpfelület. E megoldás oka, hogy így járás közben a bakancs szinte gördül, ill. ez által kevésbé kell a lábbeli elülső egyharmadát „hajlítgatni”, mellyel energiát spórolunk meg és jóval kevésbé használódik el a lábbeli külső és belső szerkezete (vízállóság, tartósság!).
Annak, aki egyszer már vásárolt és terepen hordott HANWAG lábbelit, annak nem szükséges beszélni a márka iránti hűség mikéntjéről…
 

Cégtörténet


A cég alapítója Hans Wagner volt, aki Jetzendorfból érkezett Veirkirchenbe. Az ezt megelőző családi kezdet igazi, mesébe illő történet:

…Hans, egyike volt Johann Wagner cipészmester három gyermekének. Testvéreivel – Adolffal és Lorenzzel – együtt tanulták apjuk precíz susztermesterségét. A tanítás, és a velejáró minőség idővel olyan eredményesnek bizonyult, hogy Hanson kívül a másik két utód is külön céget alapított. Adolf Wagner a német Hochland cipőgyárat hozta létre Weichsben, míg Lorenz Wagner a túrázók és hegymászók világában szintén jól ismert LOWA márka alapjait tette le a szülői ház városában, Jetzendorfban.

Hans kezdetben manuálisan és egyedül készítette cipőit, az apjától, Johann Wagnertől megörökölt mesterséghez méltó módon. A duplavarrású (Goiser-varrott), bajor stílusú „Haferl” lábbelik készítési módját a Veirkirchenhez közeli, müncheni cipésziskolában sajátította el. A technológia akkor még nem volt általánosan ismert, de nagyon tartósnak bizonyult a használat során, így a túrázók és hegymászók számára készített bakancsok esetében különösen.
 

Néhány fontosabb év vázlatosan


1921-ben készítette el első, méretre szabott cipőjét a cipésziskolában tanultak alapján. A patinásan csengő „HANWAG” márka elnevezés ekkortájt születik meg a cégalapító nevének összevonásából.
1923-ban már alkalmazott egy dolgozót, aki a műhelyben elkészült cipők értékesítésével foglalkozott. Ebben az évben, az akkor még kis cég már külföldi megrendelésre is gyárt cipőket. Hozzáértő munkájának, elkötelezettségének és nemkülönben a HANWAG-minőséghez ragaszkodó, hűséges vevőkörnek köszönhetően Hans Wagner lefektette a cég további fejlődésének alapjait.
Az 1920-as évek közepén állították elő az első (bőrből készült) bajor alpesi cipőt, valamint sícipőt.
1940-ben aztán a megnövekedett termelési igény hatására jelentősen növelték a dolgozói létszámot, a dupla kézi varrást gépesítették, így a korszerűsített technológia, ill. az új anyagok révén tovább fejlődött a cég forgalma.
1970-ben elkezdik kifejleszteni az első funkcionális alpesi túrasícipőt, melyet az akkor már nagyhírű hegymászó- és sítúra útvonalról (Chamonix-ból Zermatt-ba) „Haute Route”-nak neveznek el. A megszületett modell ezt követően 10 évig piacvezető marad.
A döntően túra és hegymászó bakancsokat tartalmazó termékskála később kiegészült siklóernyősök és sárkányrepülősök számára gyártott (jellegzetesen magas szárú) bakancsokkal.
A dinamikusan fejlődő cég cég bizalmi beszállítójává válik több hatósági és állami testületnek, köztük az osztrák és a német katonaság hegyivadász csapatainak.
Létrehozzák a „Hanwag Futura” sorozatot, mely egy forradalmi megoldással (egyik oldalon a cipőfelsőrésszel egyesített nyelv) megakadályozza a cipőnyelv használat közbeni elfordulását, valamint csökkenti a sípcsontra ható nyomást.
 
Josef Wagner, a társaság közelmúltbéli tulajdonosa 70 éven keresztül nap, mint nap bejárt a gyárba, és még ma is gyakran megfordul ott. Wagner Úr tudása a cipőkészítésről vitathatatlanul egyedülálló. Az Ő korszakához fűződik számtalan magashegyi, trekking és túracipő-modell megalkotása, mely a XX. században lezajlott hegymászósport-fejlődés úttörőinek igényeit legendásan szolgálta. Egy hosszú és eredményes életszakasz után 2004-ben átadta az 1972-től tartó cégvezetést „utódjának”, a Főnix Csoportnak, aki a HANWAG további menedzsmentjét folytatja a jövőben. (Jelenleg a Főnix Csoport tagja a svéd Fjällräven, és a szintén svéd Primus is.) Ezt a döntést – a cég jövőjét szem előtt tartva – átgondoltan és felelősségteljesen hozta meg. Josef Wagner ezt követően tanácsadóként vesz részt az irányítói munkában.
Természetesen a termék minősége és az ügyfél boldogsága továbbra is elsődleges fontosságú maradt a cég számára. A nagy múltú cég ma is büszke arra, hogy a kezdeti korból származó ügyfelek egy részét mai napig meg tudta tartani. A HANWAG továbbra is vallja a "Haladás a hagyomány" filozófiáját, és reméli, hogy a jövőben is ötvözni tudja a hagyományos értékeket a korszerű fejlesztésekkel.
 
A gyártó által használt anyagok, technológiák és eljárások

AIR

Siklóernyőzők és sárkányrepülősök számára készített világszínvonalú modellek, figyelemreméltó technikai megoldásokkal. Nincs többé a hegytetőre felmenet során gyötrő lábbeli, s a repülést követő landolás közben elszenvedett bokatörés! A fűzősor elemei nem tartalmaznak kiálló hurkokat, kampókat, ezért az elrajtoláskor és az érkezéskor nem botlunk meg saját fűzőnkben. A bokarész egyedülálló merevítése megakadályozza az oldalra történő bicsaklást, de ugyanakkor könnyű járást tesz lehetővé. A sarkakba épített ütéscsillapítás kíméli vázrendszerünket, és a Super Fly modellnél beépített meleg hőszigetelés óvja meg lábfejünk hőmérsékletét magashegyen, vagy hideg időben. Gore-Tex béleléssel fokozott vízállóság. Keménység: nincs kalibrálva.

Air Mesh

Könnyű, jól szellőző hálós szerkezetű dörzsölés - és kopásálló bélésanyag, vagy felsőrész betét.

Air-Pulse-System

Nagyobb komfortérzetet biztosító levegő cirkuláció a bakancs belsejében. Járás közben a lábfej a bakancs belsejében pumpálja a levegőt, átszellőztetve a lábbeli belsejét.

ALPIN

Kifejezetten magashegyi túrák, gleccsertúrák és mászások (szikla és jég) kifinomult bakancscsoportja. Zömében télies hőszigeteléssel rendelkező robusztus modellek profiknak, automata-hágóvashoz kompatibilis talpkialakítással, jellegzetesen Hanwag arculattal. Az igen magas anatómiai tudás párosul a rendkívüli strapabírósággal és lépésstabilitással, melyet a bakancs peremén körbefutó, magas gumiréteg tovább fokoz. A modellek rendelkeznek a Hanwag hegyi modelljeinél uralkodó kiváló oldaltartással. További jellemző az erősen ívelt talpfelület, minek hatására járás közben a bakancs szinte gördül, ill. ez által kevésbé kell a lábbeli elülső egyharmadát „hajlítgatni”, mellyel energiát spórolunk meg és jóval kevésbé használódik el a lábbeli külső és belső szerkezete (vízállóság, tartósság!). Gore-Tex béleléssel fokozott vízállóság. Keménység: „D” kategória.

Cocona®

Kókuszhéj szálakkal kevert poliészter. Jellemzője, hogy gyorsan szárad, szagtalanít.

Deep-Pull-Lacing

A bakancs oldalának alsó részén elhelyezett fűzőkarika. Használata elősegíti a boka stabilitását, megakadályozza a hólyagok kialakulását és egyéb sérüléseket (ficam).

Double Stitched

A talp és a felsőrész varrása dupla öltésekkel.

Elevated Brim

Megemelt gumiperem a bakancs oldalán körbefuttatva. Előnye, hogy sziklás, kőtörmelékes terepen megóvja bakancs bőrét és a lábujjakat a sérülésektől.

Ergo Heel Box

Egyedi, a Hanwag által kifejlesztett belső sarokprofil. Háromdimenziós anatómiai kialakítása a legprecízebb illeszkedést biztosítja ezen a kényes ponton.

Ghilly-Lacing

Rugalmas cipőfűző. Jól tartja a lábfejet, de rugalmasságával hozzájárul a mozgás szabadságához.

GORE TEX®

Szabadalmaztatott ultrakönnyű PTFE (politetrafluoretilén) membrán réteg mikro - porózus felületű. Biztosítja a lábbeli vízállóságát és a megfelelő páraelvezetést. A membránon keresztül a bőr által kipárologtatott vízgőz képes áthatolni, de a kívülről érkező csapadék vízmolekulái nagyobb méretük miatt nem férnek át a pólusokon, így biztosított a vízállóság.

GORE-XCR®

Az alap Gore Tex technológia továbbfejlesztett változata. A beépített membránréteg nagyobb légáteresztő képességgel rendelkezik.

Heel-Fix

Szegecselt alumínium lemezből készült saroktámasztás, kézi illesztéssel az ideális formára hajlítva.

Insulated

Beépített szigetelőréteg az alpesi modellekben.

Lambwool

Báránygyapjú bélés. Jellemzője a kiváló hőszigetelés.

Leather Lining

Bőr belső rész. Természetes, komfortos viselet.

Lightweight

Könnyített felépítésű modell. E modellek súlya jelentősen kevesebb a hagyományos lábbeliktől.

Reduced Seams

Csökkentett öltésszám. A kevesebb varrat lecsökkenti az öltés szakadásának esélyét, illetve kevésbé dörzsöli fel a lábfejet. A legnehezebb és legköltségesebb gyártástechnológia.

ROCK

Sziklás terepek és hagyományos alpesi-mászások lábbelije profiknak, a modellek többségénél (a célterületnek megfelelően) félautomata-hágóvashoz kompatibilis talpkialakítással. Nehéz, technikás utak precíz bakancsa (természetesen nem helyettesíti a sziklamászó cipőt). Az igen magas anatómiai tudás párosul a rendkívüli strapabírósággal és lépésstabilitással, melyet a bakancs peremén körbefutó gumiréteg tovább fokoz. A modellek rendelkeznek a Hanwag hegyi modelljeinél uralkodó kiváló oldaltartással. További jellemző az erősen ívelt talpfelület, minek hatására járás közben a bakancs szinte gördül, ill. ez által kevésbé kell a lábbeli elülső egyharmadát „hajlítgatni”, mellyel energiát spórolunk meg és jóval kevésbé használódik el a lábbeli külső és belső szerkezete (vízállóság, tartósság!). Gore-Tex béleléssel fokozott vízállóság. Keménység: „B-D” kategória.

shock Absorb

Ütéscsillapítás. A kemény, merev talpszerkezet nagyobb ütést gyakorol a lábra, ezért fontos a talpszerkezetbe épített ütéselnyelő zónák elhelyezése a sarokrész alatt. A megfelelő párnázottság hosszú távon kevésbé terheli a lábat, nagyobb kényelmet biztosít.

Step-In Crampon

Automata hágóvas kompatibilis bakancs, jégmászáshoz, magashegyi hegymászáshoz, túrázáshoz.

StraightFit

A lábujjak kényelmét biztosító speciális orrkialakítás. Lehetővé teszi, hogy a lábujjak kényelmesen elterülhessenek a bakancsban az átlagosnál nagyobb helyet biztosítva. Ez a kialakítás főleg a szélesebb lábfejű túrázóknak kedvez.

Strap-On Crampon

Hágóvas kompatibilis kialakítású bakancs kötözős, (hevederes) hágóvasakhoz. Magashegyi túrázáshoz használható.

Terracare leather

A Hanwag több mint húsz modellje környezetbarát technológiával készül. A gyártás során minimális mértékű vegyszer – és vízhasználatra törekszik a Hanwag szigorú szabályrendszere mellett.

TRAIL

Könnyű, kényelmes és komfortos lábbelik kirándulásokra, sétákra és utazásokra. Egyes modelleknél Gore-Tex béleléssel fokozott vízállóság. Egyes modelleknél Gore-Tex béleléssel fokozott vízállóság. Keménység: „A-B” kategória.

TRAVEL

Igényes kivitelű, modern formavilágú, divatos lábbelik utcára, utazásokhoz. Kivétel nélkül outdoor stílusú megjelenéssel. Keménység: „A (B)” kategória.

TREK

Az igazi nagyhátizsákos túrák lábbelije profiknak és kevésbé profiknak, középnehéz tereptől a magashegyi túrákig. Egyes modelleknél félautomata-hágóvashoz kompatibilis talpkialakítással. A leggyakrabban vásárolt, legismertebb és legnépszerűbb sorozat, igazi Hanwag arculattal. Nagyon tartós, és komfortos kivitelezés. A modellek rendelkeznek a Hanwag hegyi modelljeinél uralkodó kiváló oldaltartással. Itt is jellemző az erősen ívelt talpfelület, minek hatására járás közben a bakancs szinte gördül, ill. ez által kevésbé kell a lábbeli elülső egyharmadát „hajlítgatni”, mellyel energiát spórolunk meg és jóval kevésbé használódik el a lábbeli külső és belső szerkezete (vízállóság, tartósság!). Egyes modelleknél Gore-Tex béleléssel fokozott vízállóság. Keménység: „(A) B-C (D)” kategória.

TREK LIGHT

Könnyű és középnehéz túrák lábbelije a hobbiként túrázóknak, kirándulóknak. Puha, komfortos felépítéssel, de optimális anatómiával. Egyes modelleknél Gore-Tex béleléssel fokozott vízállóság. Keménység: „A-B” kategória.

Vari-Volume

Variálható belső térfogat. A cserélhető nyelv és talpbetét lehetővé teszi a bakancs belső térfogatának megnövelését, így alkalmazkodik viselője lábformájához.

Vibram®

A technológia névadója az olasz származású Vittorio Bramani, valószínű a legismertebb a csúcsminőségű lábbelik kategóriájában. Számos gyártó használja az általa kikísérletezett speciális gumikeveréket, melyre a nagy kopásállóság és optimális tapadás a legjellemzőbb.

WarmthPlus Layer

Kiegészítő hőszigetelő talpbetét. Téli időszakban különösen ajánlott.

YAK

Tetszetős lábbelik allergiamentes Yak-bőrből, 100% krómmentes belső és külső réteggel. Kivételesen természetes, komfortos viselet.
Keménység: „A-B” kategória.

Yak-Leder

Jak bőr. Különleges puha bőr, de rendkívül strapabíró, természetes durva szemcsés. A legmegbízhatóbb víztaszító 2,2-2,6 mm vastagságú bőr, kizárólag a Lhászai Bőrgyár exportjából.

ZWIEGENÄHT

Duplavarrású (Goiser-varrott) bakancsok hagyományos felépítéssel és készítési technológiával, de robusztus megjelenésükhöz képest meglepően jó anatómiai komforttal. Klasszikus, szimbolikus, szemet gyönyörködtető kivitelezés, közte a legendás karriert befutott Hanwag CIMA és H. BERGELL TOP modellekkel. A sorozat tagja egy szép félcipő is. Keménység: „(A) B-C” kategória.